Ans van der Bruin
Bark 108
2991 JG Barendrecht

T 0180 – 616 511 / 06 130 75 191
E a.bruin522@upcmail.nl
W www.zijdeschilderen.nl

Locatie: Bark 108

Google Maps

Ans maakt als kunstenaar vooral zijdeschilderijen. Geen toevallige keuze, want ze heeft al vanaf jonge leeftijd iets met stoffen. ,,Dat is altijd zo geweest”, vertelt ze. ,,Kleding naaien, breien, borduren; eigenlijk heb ik alles op handwerkgebied wel gedaan. Die liefde voor stoffen bestaat nog steeds. Als ik een modeshow zie, kijk ik niet naar de kleding, maar naar de stof.” Later begon Ans met batikken. Dat beviel haar dusdanig, dat ze vanuit haar woning workshops organiseerde. Al snel ontstond een praktisch probleem. ,,De verf droop langs de keukenkastjes naar beneden. Voor mij het sein om over te stappen op zijdeschilderen. Later heb ik daar de techniek van het stoomverven aan toegevoegd. Daarbij wordt de verf niet opgestreken, maar ingestoomd. De glans blijft dan behouden, waardoor heldere, mooie kleuren ontstaan.”

Zo’n twintig jaar geleden liet Ans een zolder op haar woning bouwen, die ze kon inrichten als atelier. Daar maakt ze haar eigen kunstwerken, maar ze geeft er ook nog altijd workshops en cursussen. Met een hapje en drankje of zelfs een high tea erbij, leuk voor onder meer verjaardagen. Voor haar eigen kleurrijke werk heeft ze geen directe inspiratiebron. ,,Het komt. Soms ook niet. Dan pak ik een stukje papier en ga ik zitten doedelen, waarna er vaak iets uitrolt waarmee ik verder kan. De laatste jaren maak ik veel portretten van vrouwen met een hoed. Dat komt door mijn tantes, die vroeger allemaal een hoed droegen. Abstract werk, al zie je wel dat het een vrouw is en ze dragen allemaal een oorbel”, legt Ans uit. Zelf heeft ze altijd een tijdje nodig om te wennen aan de gemaakte werken. ,,Mijn eerste reactie is standaard dat het helemaal niets is. Af en toe kan ik mij niet eens voorstellen dat ík het heb gemaakt, als ik het zie hangen.” Gelukkig zijn de reacties van anderen wel erg positief! Soms maakt Ans iets op verzoek, terwijl ze ook veel acrylschilderijen van 30 x 30 maakt voor in kinderkamers. ,,Waslijntjes in de kinderkamer, noem ik die. Leuke dierenfiguren.”

(tekst uit Carnisse Nieuws)