Aad van der Munnik
Koedood 2b
2993 AL Barendrecht

T 0180 – 62 89 51
E aad@afrikaad.com
W www.afrikaad.com

Aad van der Munnik, Rotterdam -Delfshaven 1956

Kunstenaar, sinds 1992 bezoeker van Ghana, en in 1995 onder de naam AFRIKAAD gestart  als importeur  en verkoper van kunst en kunstnijverheid uit West-Afrika, met name Ghana en Burkina Faso.  Aad en zijn vrouw Willy wonen sinds 1999 aan de Koedood 2B in Barendrecht.

Naast  veelal in opdracht gemaakte kunstnijverheid, zoals houtsnijwerk, weefsels, glaskralen en bronzen biedt AFRIKAAD, als groot- en kleinhandel, ook hedendaagse kunst aan.

Het werk wordt direct van de makers aangekocht met als doel een duurzame en persoonlijke relatie door eerlijke prijzen en ontwikkelingskansen. Gestreefd wordt naar een gevarieerd aanbod van betaalbare en unieke hedendaagse West-Afrikaanse kunst, en eigen maaksels.

Aad tekent en schildert van kinds af. Destijds aangemoedigd door zijn leerkracht kwam hij als 12-jarige in de kunstklas van het Stedelijk Museum in Schiedam. Later volgden, na zijn opleiding tot leerkracht, diverse cursussen bij o.a. de SKVR en Vrije Academie. Hij probeerde het als vrij kunstenaar toen Ghana op zijn pad kwam.

Een tiental jaren terug bij vriend, docent/kunstenaar Jan de Grauw is Aad weer intensief gaan tekenen en schilderen.  Het eigen werk, en dat van een aantal bevriende kunstenaars uit Ghana en Ivoorkust , is sindsdien op diverse solo- en groepstentoonstellingen te zien geweest. In 2014 deed Aad voor de eerste keer mee aan de Kunstroute Barendrecht.

Aad werkt graag met snelle notities in potlood, aquarel, olieverf, of acrylverf. Hij gebruikt graag een grote kwast , verfroller of paletmes en brengt de verf direct uit de tube op het doek aan. Snelheid, in hoge concentratie, staat voorop om in de expressieve  ‘One-Go-Aanpak’ een werkstuk te vervaardigen. Portretten, mensfiguren, dode dieren, stillevens en maatschappelijke thema’s, zoals migratiestromen inspireren hem tot verbeelding. Aad schildert ook portretten in opdracht.

In eigen atelier organiseert hij teken- en schilderworkshops, en korte cursussen van 5x, waaronder de cursus portret/model.  Ook  een  workshop sieraden maken van Afrikaanse gerecyclede glaskralen en bronzen elementen  behoort tot de mogelijkheden.  Eventueel kunnen antieke Europese kralen (o.a. Amsterdam, Venetië, Tjechië), destijds geproduceerd voor de Afrikaanse markt gebruikt worden in de creatie.

Naast de handel van AFRIKAAD en de creatieve initiatieven in het atelier aan Koedood 2B is Stichting Afrikaad voor velen geen onbekende instelling. Voortgevloeid uit het initiatief van Aad en zijn vrouw Willy een kleuterschool te bouwen in het Voltadistrict (1999) heeft de daaruit ontstane stichting al veel goed werk kunnen doen  t.b.v. educatie en watervoorziening in Ghana.